Nieuws

 • Enquête

  Geachte heer, mevrouw, Sinds enkele jaren heeft Mozaïek Wonen een Woo...

  Lees meer
 • Spreekuur

  Beste huurders, Vanaf maandag 2 september is er weer spreekuur, u bent van...

  Lees meer
Meer nieuws

Huurders verwonen groter deel inkomen dan kopers

Huurders zijn een groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen dan kopers. En dat gat is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, blijkt uit vandaag verschenen CBS-cijfers.

 

 

 

Ontwikkeling woonquote huurders en kopers

 

 

 

 

 

 

 

De woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, komt in 2018 voor huurders gemiddeld uit op 38,1 procent. Eigenaren besteden in 2018 met gemiddeld 29 procent een kleiner deel van hun besteedbaar inkomen aan wonen. 

Gat wordt groter

De woonquote van huurders is sinds 2012 met 2 procentpunt gestegen. De woonquote van eigenaren is juist afgenomen. Het toegenomen verschil dat tussen 2012 en 2015 is opgetreden in de woonquote van huurders en woningeigenaren wordt niet verklaard door een groter verschil in gemiddeld inkomen tussen de twee groepen, maar door een groter verschil in de gemiddelde woonlasten, schrijft het CBS.

Betaalbaarheid huren moet prioriteit krijgen

Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ‘De gemiddelde woonquote voor huurders is sinds 2015 gestabiliseerd, maar ligt nog steeds veel te hoog. Dit laat zien dat betaalbaarheid van het huren politiek veel meer prioriteit moet krijgen.' Dat kan bijvoorbeeld door de verhuurderheffing, die sociale verhuurders betalen aan het Rijk, af te schaffen. ‘Het is absurd dat armere huurders via hun verhuurder miljarden aan extra belasting betalen, terwijl de minister van Financiën een overschot van 11 miljard euro boekt.’ Ook pleit de Woonbond voor een eigendom neutrale ‘woontoeslag’ in plaats van de huidige hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag. Dat lichte Jansen vanochtend ook toe bij BNR Nieuwsradio (externe link).

Nog grote groep dure scheefwoners

De CBS-cijfers zijn onderdeel van het grote WOON-onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit de WOON-rapportage blijkt dat nog 346.000 huurders als ‘dure scheefwoners’ worden gezien. Het gaat hier om huishoudens met een laag inkomen en hoge huur. De Woonbond en Aedes hebben in het Sociaal Huurakkoord afgesproken dat deze groep bij woningcorporaties moeten worden ontzien. Dat kan nu al door huurbevriezing of huurverlaging voor deze huurders. Minister Ollongren gaat onderzoeken of een deel van deze huurders in de toekomst een tijdelijke huurkorting kan krijgen. Vorige week bracht de Woonbond een online check uit waarmee huurders kunnen kijken of ze in aanmerking komen voor huurbevriezing of verlaging, volgens de afspraken uit het Sociaal Huurakkoord.

 

 

Nieuws

 • Enquête

  Geachte heer, mevrouw, Sinds enkele jaren heeft Mozaïek Wonen een Woo...

  Lees meer
 • Spreekuur

  Beste huurders, Vanaf maandag 2 september is er weer spreekuur, u bent van...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Huurdersvereniging Bodegraven
Bodelolaan 20
2411 VR Bodegraven

0172-532295
 • Mozaiëk Wonen

  Mozaiëk Wonen

  Huurdersvereniging Bodegraven en Mozaiëk Wonen hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten....

  Lees meer
 • Over ons

  Over ons

  Als Huurdersvereniging Bodegraven kunnen we onze leden informeren over allerlei praktische vragen op huisvestingsgebied.....

  Lees meer
 • Lid worden

  Lid worden

  Wil je ook lid worden van de huurdersvereniging Bodegraven?

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.